Laponia

58 min + 40 min bonus (2012)

Tillsammans med fiskevännen Palle Andersson möter författaren och flugfiskaren Gunnar Westrin de mäktiga bergen i världsarvet Laponia med omgivningar. På trakten finns fortfarande drömmen om stillheten, ensamheten och storheten, den att åter få möta de tysta alperna, giganterna som har följt oss sedan landet en gång skapades.

I skuggan av det mäktiga massivet Ahkká hittar kamraterna vad de söker, de skygga rödingarna och de stridbara öringarna. Tillsammans med samen Lars Ivan Tuolja blir upplevelsen fullödig, med boende i den gamla tidens kåtor, på ett sommarviste med månghundraåriga anor.

Trakten andas djup dramatik och under många år har grävskoporna legat på lur längre ner i dalgången. Svarta spöken har härjat kring de sista strömmande fjällvattnen, vålnader som inget annat vill än att strypa några av landets sista stora rödingströmmar.
Filmens budskap är den genuina kamratrelationen, flugfiske i sällsynt dramatiska strömmar och tacksamheten över att få öring och röding på dunkroken.

Över evighetens horisonter svävar den gamla havsörnen och nere i dalgångarna rapar riporna efter sluttningarna. Livets tystnad är mäktig.
I bonusmaterialet får vi bland annat tips om flugor och fiskeutrustning samt information om fisket. Förutom Laponia ingår också filmerna ”Kaitum” och ”Rostu” i serien ”Fjällfiske med Gunnar Westrin”.

Filmen finns att köpa som Streaming/DVD från Flugfiskefilmer.se